Is hoe je beloont strategisch wel belangrijk?

dogcookie-600x308

Serie Myth busting

 STELLING

Personeel vormt voor de meeste bedrijven de grootste kostenpost. De keuze van je beloningssysteem is daarmee cruciaal om je strategie te realiseren. Kort gezegd: wat je beloont verdien je dubbel en dwars terug. 

FEITEN

Onderzoek in 130 grote en kleine bedrijven laat zien dat zelden de strategie de keuze van het beloningssysteem bepaalt, maar veel vaker de grootte en de sector waartoe het bedrijf behoort. Ook ander onderzoek bevestigt dit imitatiegedrag. En dat terwijl ander onderzoek wel degelijk aantoont dat wat je beloont effect heeft op de prestaties (omvang en soort). Zo werkt beloning voor teams beter dan individuele beloning, werken lange termijn prikkels beter dan korte termijn prikkels, en is variabele beloning motiverend voor ondernemende mensen, terwijl vaste beloning beter bij risicomijders past. Van de verschillen in geleverde prestaties blijkt 12 procent te worden verklaard door de financiële prikkels die medewerkers krijgen. Is dat nou veel of weinig? Dat ligt er maar aan hoe je het bekijkt. Ter vergelijking: werknemers de mogelijkheid geven thuis te werken zorgt voor een productiviteitsstijging tot 20 procent, plus een kostenbesparing in de huisvesting.

 CONCLUSIE

 Strategisch belonen heeft zin, maar niet-financiële prikkels werken vaak beter. De angst om medewerkers te verliezen aan een beter betalende branchegenoot blijkt voor de meeste bedrijven de sterkste drijfveer achter het beloningssysteem, in de regel leidend tot imitatiegedrag. Omdat de potentiele winst beperkt is, en voor medewerkers beloning vooral een hygiënefactor is (het moet goed zijn), zijn niet-financiële stimuleringsmaatregelen dan ook eigenlijk interessanter.  

 Meer mythes lezen? De serie Myth busting bevat bewerkte versies van hoofdstukken uit het boek Hoe zit dat nu eigenlijk? Feiten en fabels in management’

 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s