Innovatie komt van kleine uitdagers

technology-and-innovation

Serie Myth busting

STELLING

Uber, Netflix, iZettle, Airbnb, Storefront: voorbeelden van bedrijven die als start-up een innovatie naar de markt wisten te brengen met een vaart en impact die de gevestigde marktpartijen deed schutteren. Opvallende bedrijven die de indruk wekken dat innovatie vooral van kleine uitdagers komt. En dat grote, gevestigde bedrijven, juist door hun omvang en historie, te log en bureaucratisch zijn om productinnovaties te doen. Maar is dat ook zo?  

FEITEN

Frans onderzoek bij 121 biotech bedrijven bevestigt dit beeld niet. Sterker nog: in de biotech helpt het om een middelgroot tot groot bedrijf te zijn, omdat daar vaak de benodigde kennis, capaciteit en budget aanwezig zijn voor productontwikkeling. Ook een Grieks en een Brits onderzoek in de maakindustrie, evenals een groot Amerikaans onderzoek onder 1695 bedrijven uit allerlei sectoren, bevestigt het beeld van de kleine uitdagers niet. Innovaties worden net zo vaak door grote bedrijven gedaan en ook deze zijn vaak baanbrekend. Wel spelen factoren mee die de snelheid en impact van innovatie beïnvloeden. Zo is het bijvoorbeeld voor kennisintensieve bedrijven die sterk afhankelijk zijn van fysiek en financieel kapitaal moeilijker om te innoveren. En omgekeerd: bedrijven die niet of nauwelijks afhankelijk zijn van fysiek en financieel kapitaal komen makkelijker tot innovaties. Zeker wanneer die gebaseerd zijn op laagdrempelige technologie, zoals informatietechnologie, waarvan het product zich snel en makkelijk laat distribueren.

CONCLUSIE

De kleine disruptors wekken de indruk dat innovatie vooral van kleine uitdagers komt. De voorbeelden spreken tot de verbeelding, zijn stuk voor stuk juweeltjes, mooie alternatieven voor bestaande diensten of totaal nieuwe diensten uit onverwachte hoek. En uiteindelijk zijn ze ook precies dat: innovaties gerealiseerd door bedrijven die bijvoorbeeld met alternatieve financiering, zoals crowd funding, en laagdrempelig beschikbare technologie tot dit resultaat konden komen. Dat daarmee gezegd kan worden dat alle innovatie van dergelijke bedrijven komt, klopt niet.   

Deze column is verschenen in Management Team Magazine , editie 8 (november 2016), en is onderdeel van een serie waarin ik populaire managementmythes onderzoek op hun waarheidsgehalte. Meer mythes lezen? De serie Myth busting bevat bewerkte versies van hoofdstukken uit het boek Hoe zit dat nu eigenlijk? Feiten en fabels in management’

Meer lezen?

Pionier! – En realiseer zinvolle innovatie – Arjan Polhuijs

Het innovatiedoolhof – 4 Routes naar een succesvolle new businesscase – Gijs van Wulfen

Not Invented Here – Cross-industry innovation – Ramon Vullings, Marc Heleven

When digital becomes human – Klantenrelaties in transformatie – Steven Van Belleghem

Ten Types of Innovation: The Discipline of Building Breakthroughs – Larry Keeley, Helen Walters, Ryan Pikkel, Brian Quinn

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s