Masterclasses HRM, Verandermanagement, Psychologie (NCOI en NTI)

Sinds 2016 verzorgt Joost masterclasses voor de NVAO geaccrediteerde Masteropleidingen van NCOI en NTI. Hij is een CRKBO geregistreerd docent en verzorgt onder andere de volgende masterclasses.

“Joost haalt enorm veel uit de praktijk wat tot de verbeelding spreekt. Laat de deelnemers ook veel spreken. Fijne docent”

“Brengt veel interactie in de groep en komt met leuke initiatieven. Daarnaast brengt hij echt toegevoegde waarde aan in de lesstof.”

“Maakt steeds een mooie koppeling naar de actualiteit en naar de praktijk. Duidelijk dat Joost een ervaren professional is.”


5 juni 2018 – Kenniscafé Talentmanagement, Defensie, Utrecht

Voor 73 HR professionals van alle krijgsmacht onderdelen heeft Joost een middag verzorgd rondom het thema Talentmanagement. Hij heeft daarbij gebruik gemaakt van zijn expertise opgedaan als Talentmanager bij verschillende bedrijven, zijn kennis vanuit de wetenschap en dit vervlochten met praktijkvoorbeelden van Defensie. De middag is afgesloten met ‘myth busten’. Welke aannames en veronderstellingen werken door in ons denken over talentmanagement? Aan de hand van zijn boek ‘Hoe zit dat nu eigenlijk? Feiten en fabels in management’, hebben de deelnemers kleur bekend om het vervolgens met tips en tricks handen en voeten te geven.


15 mei 2017 – Lezing tijdens Leiderschapslunch Rijnstate Ziekenhuis, Arnhem

Als onderdeel van het leiderschapsprogramma van Rijnstate Ziekenhuis organiseert het ziekenhuis regelmatig Leiderschapslunches. Op 15 mei 2017 heeft Joost de leiderschapslunch verzorgt rondom zijn boek Hoe zit dat nu eigenlijk? Feiten en fabels in management.


6 en 10 april 2017 – Masterclass Strategische personeelsplanning

In april 2017 organiseerde het Opleidingsfonds voor het Technisch Installatiebedrijf (OTIB) de masterclass Strategische PersoneelsPlanning in samenwerking met Joost Ardts van Human Heroes. Lees meer …


17 november 2016 – Keynote speaker Netherlands Maritime Technology (NMT)

Futureproof op woelige baren – Op de jaarlijkse Human Capital themabijeenkomst van de brancheorganisatie NMT, met ditmaal als focus de toekomstbestendigheid van organisatie en werknemers, ging Joost Ardts met de deelnemers ‘myth busten’. Welke aannames en veronderstellingen werken door in ons denken over managementvraagstukken? Aan de hand van zijn boek ‘Hoe zit dat nu eigenlijk? Feiten en fabels in management’, hebben de deelnemers kleur bekend, deden zij een ‘sanity check’ om het vervolgens met tips en tricks handen en voeten te geven.

“Het was een pittige afweging voor veel mensen uit het publiek want er moest kleur bekend worden: rood voor oneens, groen voor eens. Met name de eerste stelling, ‘Hoe platter de organisatie hoe beter’ dreef het publiek volledig uiteen. De helft ging aan de groene kant staan en de andere helft aan de rode kant. Er ontstond een hele leuke interactie.”

Bekijk de sfeerimpressie van de themabijeenkomst


16 juni 2016 – Boeklezing bij Blaauw & Sombeek

Aannames en veronderstellingen, fijn dat we ze hebben. Het maakt het nemen van beslissingen zo veel makkelijker. Maar maakt het ze ook beter? Samen met Joost Ardts, auteur van het boek ‘Hoe zit dat nu eigenlijk? Feiten en fabels in management’, gingen twintig HR interim professionals ‘myth busten’. Lees verder op de site van Blaauw & Sombeek

Anne Marie Krekels, Consultant HR search en selectie: Joost heeft op geheel eigen wijze onze deelnemers, interim HR professionals, kleur laten bekennen aan de hand van zijn boek en ging met hen ‘myth busten’. Hij daagt de interimmers uit stelling te nemen en biedt daarbij de ruimte voor verschil in meningen en standpunten. Joost is als spreker ontspannen, er wordt gelachen en ervaringen en inzichten worden gedeeld. Hij nodigt de deelnemers uit, theorie en praktijk komen op natuurlijk wijze samen. Joost luistert aandachtig, gaat inhoudelijk in op zaken en stelt prikkelende vragen. Gemakkelijke spreker, staat zelfverzekerd voor zijn publiek.”


12 april 2016 – Workshop Talent Management Inalfa Roof Systems

Bert Keulen, vice president HR Europe: Joost heeft voor ons een workshop verzorgd over Talent Management. Deelnemers waren de HR business partners uit de verschillende landen waar Inalfa Roof Systems vestigingen heeft, de recruitment manager Europe en ikzelf. Hij heeft op zeer goede wijze zijn ervaring en kennis verbonden aan onze werkpraktijk en HR instrumenten. Daarmee gezorgd voor een goede herkenbaarheid en toepassing. Joost weet goed theorie en praktijk te verbinden, zorgt voor een interactieve workshop en heeft tegelijkertijd meer dan voldoende ruimte gelaten voor discussie en uitwisseling. De deelnemers waren erg te spreken over zijn aanpak wat ook duidelijk werd in de naderhand gehouden evaluatie. De overall score die Joost kreeg voor de workshop was een 8,25. Ter illustratie een opmerking van een van de deelnemers: “… very interactive, great balance between theory and practice. Lots of room for discussion and learning by doing.”


16 december 2015 – lezing Equilibre Business cafe

Herman de Baat, Associate partner Equilibre: “Joost heeft op een speelse wijze de cafébezoekers uitgedaagd om kleur te bekennen. Ben je het eens of oneens met stellingen als: ‘Hoe platter de organisatie, hoe beter’, ‘Vrouwen zijn betere leidinggevenden dan mannen’ of ‘Variabele beloning zet aan tot prestaties die anders niet waren bereikt’. En zo ja, waarom? Interessante observaties en discussies werden door Joost voorzien van feiten en ontdaan van de fabels. Joost is een vlotte spreker. Hij weet mensen goed mee te nemen en zoekt graag de interactie.


20 april 2015 – Nationaal HR congres NVP
Workshop Talent Management – een hot topic volgens de board en dan …

2 april 2015 – lezing Nederlandse Federatie voor Management Development (NFMD)

Leo Vlaskamp, MD adviseur Ziekenhuis Rijnstate: “Joost heeft op uitnodiging van de NFMD een lezing verzorgd tijdens een kwartaalbijeenkomst van onze vereniging. Rijnstate was gastheer voor deze bijeenkomst. Joost had zijn verhaal goed afgestemd op het onderwerp van de bijeenkomst. Hij besprak relevante stellingen uit zijn boek, specifiek toegespitst op Rijnstate en ons vraagstuk (ondernemerschap in de zorg, RVE structuur, duaal management) en lichtte deze nader toe. Dat deed hij op interactieve en aansprekende wijze, waarbij de herkenning vanuit het werkveld duidelijk merkbaar was. Joost spreekt gemakkelijk, heeft zich goed verdiept in de inhoud en heeft daarmee een goed onderbouwd en interessant verhaal dat iedere HR-professional zal aanspreken.”


Lezingen voor 2015

2011 – Tias Nimbas Business School – Guest lecture Leadership and Organizational Change, Masterclass Operational Excellence for Executives, Tias Nimbas Business School

2008 – University Twente – Guest lecture Effectiveness and return of development programs, Course Theory and foundations of HRD, University Twente

2008 – Avans Hogeschool – Guest lecture Effectiveness and return of development programs, Minor Human Resource Development, Avans Hogeschool

2007 – University Twente – Guest lecture Effectiveness and return of development programs, Course Theory and foundations of HRD, University Twente

2007 – Bronovo Ziekenhuis – Lezing Ondernemerschap in de zorg: een persoonlijke kwaliteit, Bronovo Ziekenhuis, Den Haag

2004 – Erasmus University of Rotterdam – Guest lecture Organisation socialisation: A successful co-operation between employer and employee, Erasmus University of Rotterdam