Bestaat er zoiets als de X-factor?

susan-boyle

Serie Myth busting

STELLING

Talentvolle mensen hebben het, een soort X factor. Wat ze ook oppakken, het wordt een succes.   

FEITEN

Het goed of slecht functioneren van een medewerker heeft voor driekwart te maken met omgevingsfactoren (organisatiestructuur, beleid, informatie, feedback, hulpbronnen) en voor een kwart met persoonskenmerken (persoonlijkheid, vaardigheden, motieven). Zo laat onderzoek bij herhaling zien dat feitelijk gedrag in een functie voor nooit meer dan dertig procent te maken heeft met persoonlijkheid en dat de rest verklaard moet worden uit situationele factoren. Ook onderzoek naar andere persoonskenmerken en prestaties leveren soortgelijke resultaten op. En toch hebben we de neiging om het succes of falen van een medewerker toe te schrijven aan de persoon. Sociaal psychologen wijzen erop dat mensen de invloed van de persoon overschatten en de invloed van de situatie onderschatten, en noemen dit een fundamentele attributiefout. In feite maken we vaak twee attributiefouten: we schrijven het succes in de huidige functie toe aan de persoon én denken dat dit een garantie is voor succes in een volgende functie. En hier wringt de schoen. Overigens werkt het bij het verklaren van onze eigen prestaties net iets anders: ‘succes is mijn verdienste en falen ligt niet aan mij, maar aan de omgeving’.

CONCLUSIE

Je kunt ergens goed in zijn, een talent hebben, maar of dit talent ook een succes wordt is geen garantie. De omgeving waarin we functioneren is moeilijk te beïnvloeden en heeft een grote invloed op onze prestaties. Kortom, iedereen heeft talenten maar of deze talenten tot zijn recht komen is een kwestie van ‘the right person on the right job’. Meer oog voor de kenmerken van de baan en de omgeving, en de match tussen persoon en baan, is dus belangrijker dan alleen vertrouwen op het talent van de persoon.   

Meer mythes lezen? De serie Myth busting bevat bewerkte versies van hoofdstukken uit het boek Hoe zit dat nu eigenlijk? Feiten en fabels in management

MEER LEREN?

Talent Management

HR Myth Busting

MEER LEZEN?

Ontdek je sterke punten – Een revolutionair programma om unieke talenten te ontwikkelen- Marcus Buckingham

FLOW – van goed naar goud – Je team in een flow – Marc Lammers, Ton Hendrickx

Leidinggeven aan talentontwikkeling – Met o.a. Guus Hiddink, Marc Lammers en Louis van Gaal – Mirjam Baars

Praktijkboek Van talent naar performance – Talentgericht selecteren, ontwikkelen en beoordelen – Edwin van IJzendoorn, Liesbeth van Weert, Bastian Müller

De Talentafdeling – Hoe je ieders unieke talent ontdekt, benut en ontwikkelt! – Kees Gabriëls

 

 

 

 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s