Werknemers zijn niet ondernemend

child-fly-620x310

Serie Myth busting

STELLING

Een ondernemer gaat er voor, heeft hart voor de zaak en is bereid veel tijd te investeren. Dat kun je niet verwachten van een werknemer. Een ondernemer is niet voor niks gaan ondernemen en een medewerker werkt niet voor niets voor een baas. Of ligt dit toch anders?

FEITEN

Onderzoek naar persoonlijkheidsverschillen tussen ondernemers en managers laat zien dat ondernemers emotioneel stabieler en onafhankelijker zijn. Ander onderzoek toont risicogeneigdheid, creativiteit en prestatiemotivatie (willen presteren) als de meest kenmerkende eigenschappen van ondernemend gedrag. Maar wil dit nou zeggen dat deze kenmerken afwezig zijn bij medewerkers in loondienst? Nee. Zoals IQ en schoenmaat normaal is verdeeld, zijn deze kenmerken ook normaal verdeeld. Kortom, ongeveer 16% scoort  er ondergemiddeld op, 68% scoort gemiddeld en 16% scoort bovengemiddeld. Dit zou betekenen dat in ieder bedrijf minstens 16% van het personeelsbestand te typeren is als ondernemer in loondienst. En misschien zit hier ook wel de crux. Het potentieel is aanwezig, maar komt niet aan het licht. Dat is verklaarbaar: prestaties van werknemers zijn voor 70 procent afhankelijk van de directe werkomgeving en komen voor 30 procent door de medewerker zelf – zijn gedrag, persoonlijkheid en instelling. Voldoende reden dus om ook naar de omgeving te kijken. Welk voorbeeldgedrag laten anderen in de omgeving zien? Wat wordt gewaardeerd en beloond? In lijn met deze vragen toont onderzoek dat leidinggevenden een belangrijke factor zijn. Hun steun en voorbeeldgedrag blijkt bij medewerkers in MKB bedrijven, maar ook bijvoorbeeld in onderzoek onder ambtenaren en onder managers van een financiële dienstverlener, van invloed te zijn op ondernemend gedrag.

CONCLUSIE

Ondernemersgedrag ontstaat door een combinatie van persoonskenmerken en omgevingsfactoren, met een groot aandeel van de omgeving – in het bijzonder het gedrag van leidinggevenden. Wil je dus meer medewerkers die je bedrijf dragen in plaats van eraan hangen, kijk dan eerst in de directe werkomgeving naar mogelijke belemmerende factoren.

Meer mythes lezen? De serie Myth busting bevat bewerkte versies van hoofdstukken uit het boek Hoe zit dat nu eigenlijk? Feiten en fabels in management’

Meer lezen?

Leiderschap & Ondernemen! – 10 gesprekken met bijzondere leiders en ondernemers – Robbert Gorissen

Ondernemen is topsport – 36 inspirerende verhalen van ondernemers en topsporters – Rob Roelofs, Chris Bonis

Ondernemen is een ABC’tje – Michiel Muller

De werkerscoöperatie, het ondernemerschap herbekeken – Dirk Ameel e.a.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s