Leidt geluk tot betere prestaties?

AAEAAQAAAAAAAASCAAAAJGUyODEyNTBmLWI3ZWMtNDBmYy1hNzUzLWU2ZTFmYmZlMWIwYQ

Serie Myth busting

Stelling

Geluk is alleen leuk voor de adviesbureaus die eraan verdienen, meer geluk op de werkvloer leidt niet tot betere prestaties.

Feiten

Tevredenheid en betrokkenheid beïnvloeden de prestaties, maar deze invloed is beperkt, blijkt uit een groot onderzoek onder ruim 3.000 medewerkers uit allerlei beroepen, variërend van callcentermedewerkers en ziekenhuispersoneel tot managers en accountants. Van de verschillen in prestaties kon 3 procent worden verklaard door de mate van tevredenheid en 8 procent door de betrokkenheid bij de organisatie. Het onderzoek leverde ook een ander inzicht op: de houdbaarheidsdatum van tevredenheid en betrokkenheid is kort. Na 6 maanden is hun invloed gelijk aan nul. Een ander onderzoek toont aan dat de emotie ‘gelukkig voelen’ prestaties voor 14 procent beïnvloedt. Dat is dus meer dan de invloed van tevredenheid en organisatiebetrokkenheid, maar nog steeds niet héél veel. En omdat je gelukkig voelen sterk afhangt van persoonlijkheid – sommige mensen voelen zich nu eenmaal gelukkiger dan anderen – is de vraag of we hiermee veel opschieten. Het is in elk geval een slecht handvat om prestaties te beïnvloeden. Hebben we dan echt niks aan ‘geluk’? Ja, maar anders dan je misschien denkt: gelukkige werknemers krijgen hogere beoordelingsscores, sneller een salarisverhoging en worden door collega’s eerder geholpen dan minder gelukkige. En medewerkers die tevreden, betrokken en gelukkig zijn, lopen minder snel weg.

Conclusie

Er blijkt niet veel reden om geluk te zien als handvat om prestaties te verbeteren. Om andere redenen zijn tevredenheid, betrokkenheid en geluk natuurlijk wel relevant. Kortom: geef het aandacht, maar verhef het niet tot hét middel om bedrijfsprestaties op te krikken.

Deze column is verschenen in Management Team Magazine en is onderdeel van een serie waarin ik populaire managementmythes onderzoek op hun waarheidsgehalte. Meer mythes lezen? De serie Myth busting bevat bewerkte versies van hoofdstukken uit het boek Hoe zit dat nu eigenlijk? Feiten en fabels in management’

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s