Iets met politieke antenne en hazen, toch?!

Competentie Organisatiebewustzijn ontwikkelen

org-antenna

Serie Competentieontwikkeling

“Ik word af en toe compleet verrast in dit bedrijf. Zit ik op rechts te letten, word ik links ingehaald… Waar zit hier de speelruimte en wie moet ik samenbrengen om dit voor elkaar te krijgen? … Lastig om in te schatten wat binnen dit bedrijf kans van slagen heeft… Ik zou me hier graag in willen verbeteren. Wat kan ik zelf doen, welke boeken en trainingen helpen me verder?”

Organisatiebewustzijn

Wat doe je als je de (in)formele verhoudingen goed kent, je organisatiebewustzijn goed hebt ontwikkeld? Uit wat voor gedragingen blijkt dat? Ter illustratie een aantal gedragsvoorbeelden:

 • Kent de weg binnen de eigen informele organisatie en maakt daar effectief gebruik van.
 • Weet welke invloed het eigen werk heeft op dat van anderen en houdt daar rekening mee.
 • Kent de bedrijfscultuur bij de klant en houdt daar rekening mee in gedrag en acties.
 • Overziet de gevolgen van afspraken voor de klant en hun business.
 • Benut het informele relatienetwerk om tijdig te voorzien in welke richting de organisatie zal veranderen.

“Ik wil deze competentie ontwikkelen”

Ontwikkelbaarheid

Deze competentie is voldoende ontwikkelbaar. Door kennisoverdracht in introductiecursussen en door mentorrelaties en dergelijke kan organisatiesensitiviteit vergroot worden. Hoe effectief daarop ingespeeld wordt, is weer afhankelijk van de persoon. Vaardigheidstrainingen op het vlak van beïnvloeding of inzicht in politieke processen kunnen ook bijdragen aan de ontwikkeling van deze competentie.

Ontwikkeltips

 • Maak kennis met mensen van verschillende afdelingen en praat met hen over wat hen bezighoudt en wat zij belangrijk vinden.
 • Ga na in welke werkgroepen je organisatie breed zou kunnen deelnemen om meer zicht te krijgen op de organisatie en op wat er speelt.
 • Bespreek met collega’s beslissingen die op meer organisatieonderdelen betrekking hebben en de gevolgen voor de diverse belanghebbenden. Ga na welke hiervan gevoelig kunnen liggen en waarom. Bespreek samen hoe deze onderwerpen het beste kunnen worden aangepakt.

Boeksuggesties

Werken met Leren Veranderen – Werkboek voor veranderaars in opleiding en praktijk – Hanna Boersema-Vermeer, Gertjan de Groot, e.a.

Verdraaide organisaties – Terug naar de bedoeling – Wouter Hart, Marius Buiting

Management in Singularity – Van lineair naar exponentieel management – Tjeu Blommaert, Stephan van den Broek, Erik Kolthof

Getting teams done – Een praktische methode voor teamproductiviteit – Diederick Janse, Marco Bogers

Adviesvaardigheden – Marieta Koopmans, Carla Schröer

Suggesties voor trainingen

Verandermanagement in 3 dagen

Training Verandermanagement: leidinggeven aan veranderingen

Begeleiden van veranderingsprocessen

Politiek-bestuurlijke Sensitiviteit

Projectmanagement: het managen van stakeholders

 Ter attentie van jouw leidinggevende

Beste leidinggevende, je helpt jouw medewerker door:

 • Plaats jouw medewerker in een multidisciplinair project, het liefst op een andere werklocatie. Vraag naar zijn of haar ervaringen en bespreek wat hiervan is geleerd.
 • Maak jouw medewerker verantwoordelijk voor een intern project dat de samenwerking tussen verschillende afdelingen raakt. Evalueer dit met de medewerker. Wat draagt dit bij aan organisatiesensitiviteit?
 • Straal uit dat andere afdelingen belangrijk zijn in jouw werk. Zorg dat je in teamoverleg altijd expliciet bent over de manier waarop je de impact van jouw beslissingen op andere afdelingen meeneemt. Dat kun je doen door de mogelijke gevolgen voor andere belanghebbenden te noemen.

4 gedachtes over “Iets met politieke antenne en hazen, toch?!

 1. Goede tips! Met name in grotere organisaties is organisatiebewustzijn een belangrijke competentie. Maar met bewustzijn ben je er natuurlijk niet, vervolgens moet je ook de flexibiliteit en het aanpassingsvermogen om je eigen gedrag aan te pass.
  Leuke serie dit!

  Like

  1. Leuk. Ik zal iedere week 1 a 2 nieuwe blogs plaatsen en zoals je ziet in een van de 4 series: competentieontwikkeling, myth busting, performance management en talent management.

   Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s