Laaghangend fruit, scrummen, customer journeys en andere kantoortaal

aardbei1

Serie Myth busting

De spiegel voorgehouden krijgen, jezelf dingen zien doen en zeggen, is een bron van hilariteit (als je jezelf niet al te serieus neemt). Precies de reden waarom we graag naar een voorstelling van Youp van ’t Hek gaan en enorm kunnen lachen om het gedrag van chimpansees in de dierentuin. En ook de reden waarom het boek Ga lekker zelf in je kracht staan van Japke-d. Bouma op de lachspieren werkt.  Begin te lezen en je betrapt je vanzelf op de kantoorclichés die jij bezigt. Geweldig grappig om jezelf te herkennen òf een van jouw collega’s of baas. Wat zeggen we eigenlijk, waarom en wat bedoelen we er mee? En het zijn er nogal wat: een punt op de horizon zetten, game-changing bezig zijn, in constante dialoog, anderen in hun kracht zetten, omdenken, het beste uit jezelf halen en lekker transparant zijn.

En anderen zie je denken: ‘flikker op met je punt op de horizon’, ‘ga zelf in je kracht staan’, ‘stuur het team zelf ‘ns aan, meneer de manager’ en ‘hou op, ik kan geen laaghangend fruit meer zien’.

Japke-d. Bouma neemt ons mee langs een trits aan jeukwoorden en vage managementmodes. De termen zijn erg herkenbaar en komen veel voor op de werkvloer. Een echte turnpager (ook een goed jeukwoord). En ook al lijkt het alsof ze werkelijk alle kantoorclichés belachelijk maakt, Japke-d. laat ons vooral zien dat er veel kantoortaal de laatste jaren onbewust is ingeslopen, en hoe ver we hierin zijn meegegaan. Waarschijnlijk ook door de verengelsing van onze bedrijven. We doen aan meetings in plaats van vergaderingen en stand-ups in plaats van overleggen.  Deze en andere woorden lopen als een rode draad door Ga lekker zelf in je kracht staan, en de schrijfster geeft ook alternatieven voor de kriebeltermen. Kortom een erg luchtig en geestig boek met herkenbare jeukwoorden en situaties.

Japke-d. Bouma is eindredacteur bij NRC en heeft een wekelijkse column hoe te overleven op kantoor.

Meer lezen? Van dezelfde auteur: Uitrollen is het nieuwe doorpakken (2016), Gids voor de kantoorjungle (2015) en Survivalgids voor de kantoorjungle (2015).

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s