Een visie heeft nut (als je er maar iets mee doet)

C630x400_d203c710cf90bcf93cd7395f8fe802d8-1437125759

Serie Myth busting

STELLING

De marktomstandigheden en hoe een bedrijf daarop weet te reageren zijn veel bepalender voor de resultaten dan het al dan niet hebben van een goede visie, zingeving of sociale waarden, hoor je vaak. Een visie doet het goed in het jaarverslag, maar heeft verder nauwelijks effect.

FEITEN

Er is niet veel empirisch onderzoek voorhanden naar de invloed van een visie op de prestaties van een organisatie. Het is ook lastig te meten: wat is oorzaak, wat is gevolg? Uit het onderzoek dat er wel is, blijkt echter wel degelijk effect. Zo is er een experiment bekend waarbij 282 bedrijfskundestudenten een productietaak moesten uitvoeren. Getrainde acteurs speelden de rol van leidinggevende. Er waren meerdere experimentele condities (verkondiging van de visie, feedback geven en rolmodel zijn, een charismatische stijl). Ieder experiment duurde 2 uur, waarna de kwantiteit en de kwaliteit van de productie werd gemeten, net als kenmerken als: tevredenheid met de taak en de leidinggevende en vertrouwen in het eigen kunnen.

De resultaten laten niet alleen een direct verband zien tussen visie en resultaat, maar vooral ook indirecte relaties. Zo blijkt dat het verkondigen van een visie, deze bestendigen via feedback, voorbeeldgedrag en een charismatische stijl, een motiverend effect heeft op deelnemers.

Uit onderzoek bij 111 Australische winkels blijken verder positieve verbanden tussen de visie van de winkelmanager enerzijds en klant- en medewerkertevredenheid anderzijds. Herhaling van dit onderzoek bij 126 Thaise winkels leverde vergelijkbare resultaten op. En onderzoek onder 183 architectenbureaus liet zien dat het hebben van een visie ook een positief effect heeft op de bedrijfsresultaten.

Conclusie

Een visie hebben heeft wel degelijk effect op de prestaties van een bedrijf. Wel blijkt dat het uitdragen en bestendigen van een visie, door hieraan congruent voorbeeldgedrag (ook wel bekend als: transformationeel leiderschap), meer effect heeft dan alleen het hebben van een visie.

Deze column is verschenen in Management Team Magazine en is onderdeel van een serie waarin ik populaire managementmythes onderzoek op hun waarheidsgehalte. Meer mythes lezen? De serie Myth busting bevat bewerkte versies van hoofdstukken uit het boek Hoe zit dat nu eigenlijk? Feiten en fabels in management’

Meer over visie lezen?

Kus de visie wakker – Hans van der Loo, Jeroen Geelhoed, Salem Samhoud

Musk Mania – De 5 waanzinnige succesprincipes van Elon Musk – Hans van der Loo, Patrick Davidson

Begin met het Waarom – De Gouden Cirkel van ondernemen – Simon Sinek

No Story No Glory – Echte leiders vertellen een eigen verhaal – Theo Hendriks

Als Disney de baas was in uw ziekenhuis – 9½ dingen die u anders zou doen – Fred Lee

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s