Deuken in pakjes boter slaan

Competentie Doorzettingsvermogen ontwikkelen

never-give-up-quote-1

Serie Competentieontwikkeling

“Ik ben begonnen aan dit project, toen was het nog leuk, maar nu begint het toch taai te worden…. Het kost me moeite om door te zetten, de energie vast te houden… De tegenslagen hebben me van koers gebracht … Ik wil dit succesvol afronden, de doelen bereiken. Hoe kan ik me hierin verbeteren?”

Doorzettingsvermogen

Halverwege stoppen, het er bij laten zitten, lijkt soms aantrekkelijker dan de rest van de weg af te moeten leggen om het einddoel te bereiken. Zeker wanneer het allemaal niet zo soepel loopt, het project vraagt om een lange adem en je tegen problemen en weerstand aanloopt. In plaats van medewerking vooral tegenwerking meemaken, is ook niet fijn. Daar kun je moedeloos van worden. Misschien zit je dit nu op vakantie te lezen, ergens aan de Franse kust of in de heuvels van Toscane. Kortom, een fantastisch moment om de batterij opnieuw op te laden en met nieuwe energie, inzichten en aanpak, het straks succesvol af te ronden. Laat deze blog je dan inspireren en verder helpen.

Wat doe je als veel doorzettingsvermogen hebt? Uit wat voor gedragingen blijkt dat? Ter illustratie een aantal gedragsvoorbeelden:

 • Toont zich bij barrières geprikkeld om door te zetten.
 • Geeft het niet snel op, probeert het steeds opnieuw.
 • Gaat bij tegenspel de confrontatie aan, gericht op het behalen van doelen.
 • Stuurt vasthoudend op het bereiken van doelstellingen.
 • Gaat door ondanks kritiek en weerstand

“Ik wil deze competentie ontwikkelen”

Ontwikkelbaarheid

Doorzettingsvermogen vraagt om uithoudingsvermogen en veerkracht om met tegenslag om te gaan. Vaardigheidstrainingen zullen vooral gericht zijn op praktische technieken om effectief om te gaan met de beschikbare eigen energie, zoals het hoofd bieden aan tegenslag. Je moet bereid zijn om je neus te stoten, en meerdere keren, zonder dit erg te vinden. Dit niet te zien als afgaan, maar als onderdeel van een leerproces, is de kunst. Let wel, deze competentie is sterk verankerd in de persoonlijkheid. Kortom, voor sommige mensen is doorzettingsvermogen moeilijker te ontwikkelen dan voor andere mensen. Vooral mensen die minder gedisciplineerd zijn, gemakzuchtig, lichtgeraakt, die snel uit balans kunnen raken en lastig weer terug in balans komen. Negatieve gedachten en overtuigingen over jezelf en de wereld om je heen spelen hier een rol.

 Ontwikkeltips

 • Maak een to-do-lijst aan het begin van de dag en begin met de activiteiten die je lastig vindt of waar je tegen opziet.
 • Maak een overzicht van redenen waarom je bepaalde activiteiten stopt. Tekort aan energie, angst om te falen, onvoldoende motivatie of zijn er andere redenen?
 • Wees bedacht op mogelijk tegenspel en weerstand, zodat je er minder snel door uit het veld geslagen wordt.
 • Wanneer hetgeen je wil bereiken in de tijd ver weg ligt, is het handiger om dit doel op te splitsen in kleinere, subdoelen. Welke tussenstappen zijn er om het einddoel te halen? Als je een doel haalt krijg je immers meer vertrouwen om een nieuw doel ook te kunnen halen (‘effectiviteitsverwachting’).

 Boeksuggesties

Waar haal je de energie vandaan? – 5 geheimen om te schitteren – Hans van der Loo, Patrick Davidson

Businessplan op 1 A4 – Word succesvoller met OGSM – Snel en effectief plannen met OGSM – Marc van Eck, Ellen van Zanten

Ja-maar… Omdenken – Kijk-denk-creëer – Berthold Gunster

Gedoemanagement – Gedoe is pas gedoe als jij er gedoe van maakt – Frank Schurink

Je bent wat je doet – Van zelfkennis naar gedragsverandering – Roos Vonk

Suggesties voor trainingen

Projectmanagement: het managen van stakeholders

Baas in eigen werk

Timemanagement

Effectief beïnvloeden

Coach

Omdat het ontwikkelen van deze competentie voor jou wellicht vooral te maken heeft met omgaan met tegenslagen, voldoende zelfvertrouwen hebben om toch door te pakken, zou je ook een coach kunnen inschakelen. Bespreek met hem of haar je vraagstuk, wat je tegenhoudt en hoe je bij tegenslag op koers blijft.

Interessant om te bekijken

Famous Failures – If you have never failed, you have never tried something new

Nog meer Famous Failures

Michael Jordan over tegenslag en doorzetten

 Ter attentie van jouw leidinggevende

Beste leidinggevende, je helpt jouw medewerker door:

 • Spreek met jouw medewerker af dat elke keer als hij of zij iets wil opgeven, dit eerst met jou wordt besproken.
 • Onderzoek met jouw medewerker de redenen waarom hij of zij bepaalde activiteiten staakt. Heeft dit te maken met vermoeidheid, demotivatie of het niet aankunnen van de druk? Of zijn er andere redenen?
 • Bespreek met jouw medewerker in welke situaties hij of zij juist doorzet en in welke situatie er wordt opgegeven. Wat is het verschil tussen beide situaties?

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s