Hoeveel wil de blue collar worker?

AAEAAQAAAAAAAAd_AAAAJGY2MDhkMGY3LTk1MTYtNDljMy1hODgzLWMyNTE4ZDQ1MzliZg

Serie Myth busting

Stelling

Voor laaggeschoolde mensen in de maakindustrie is salaris nog écht het belangrijkst. Zonder goed salaris red je het nooit.

Feiten

De behoeftepiramide van Maslow en de ex- en intrinsiek motiverende factoren van Herzberg heeft iedere manager wel eens in een training voorbij zien komen. De meesten weten dus wel dat zaken als uitdagend en gevarieerd werk, en mogelijkheden om je te ontwikkelen en door te groeien, bovenaan staan in de prioriteitenlijstjes van hun medewerkers. Salaris neemt een lagere plaats in. Dit is al sinds de Tweede Wereldoorlog een tamelijk stabiel gegeven, blijkt uit herhalend onderzoek. Tussen beroepsgroepen blijkt eveneens nauwelijks verschil te bestaan. Ook ‘blauwe boorden’ plaatsen bijvoorbeeld ‘interessant werk’ al jarenlang op nummer één. Er is bij werkvloer-medewerkers feitelijk maar één groep voor wie dit niet geldt, zo blijkt: jonge werknemers onder de 30 in de laagste inkomenscategorie. Zij vinden een goed salaris en baanzekerheid belangrijker dan interessant werk. Ook onderzoek naar de vertrekredenen van werknemers laat zien dat salaris zelden het probleem is. Maar vraag je maakindustriemanagers wat zij denken dat hun medewerkers motiveert, dan hoor je toch vaak: salaris. En daar wringt de schoen. Want handelen naar deze impliciete veronderstelling dat salaris de primaire drijfveer is, vergroot de kans op ontevreden medewerkers, een lage betrokkenheid en productiviteit, en uiteindelijk: verloop. En dat is wat je net niet wilde.

Conclusie

Weten is niet hetzelfde als doen. Hoewel managers vaak getraind zijn in theorieën omtrent werkmotivatie, is de praktijk weerbarstig. Wat helpt? Beseffen dat je veronderstellingen wellicht niet kloppen, ze toetsen en aanpassen. Anders doen begint met anders kijken.

Dit is de derde in een serie van 9 afleveringen in Management Team (p. 15, April 2016), waarin ik populaire managementmythes onderzoek op hun waarheidsgehalte. Zie voor andere mythes ook het boek Hoe zit dat nu eigenlijk? Feiten en fabels in management’

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s