Bestaat er echt technostress?

untitled

Serie Myth busting

Stelling

Smartphone, skype, yammer, sharepoint: prachtige voorbeelden van ICT middelen die ons werk verrijken. Een zegen. Technostress? Dat bestaat niet, technofun wel.

Feiten

De hoeveelheid email stijgt met zesenzestig procent per jaar. We besteden meer dan twee uur per dag aan het reageren op email, worden zes tot acht keer per uur gestoord door een binnenkomende email en checken vijfentachtig keer per dag onze smartphone. Cijfers waarbij je je kunt afvragen wat dat met ons doet. Hoe gaan we om met zoveel informatie en welk effect heeft het op ons werk? Onderzoek laat zien dat de hoeveelheid data die we te verwerken krijgen psychische aandoeningen kan veroorzaken, zoals het attention deficit disorder (ADD). Ook verslaving is een van de mogelijke gevolgen. Zo wordt er wel gesproken over ‘Crackberry’ als synoniem voor de Blackberry. Uiteraard kunnen andere smartphones hetzelfde verslavende effect hebben, maar laten hun merknamen zich minder makkelijk verbasteren. Ook zijn er aanwijzingen dat het veelvuldig gebruiken van smartphones logisch nadenken en intuïtiviteit beperkt – alles is onder handbereik en ‘googlebaar’. Bovenal laat onderzoek zien dat het niet gaat om de hoeveelheid ICT middelen en data, maar om de manier waarop daar mee om wordt gegaan, voor sommigen leidend tot ‘technostress’. Mensen met een aanleg voor dwangmatig gedrag, verslaving en een externe beheersingsoriëntatie zijn hier het meest gevoelig voor. En dit onvermogen om op een gezonde manier gebruik te maken van ICT leidt, zoals ook bij andere vormen van werkstress, tot een verminderde productiviteit, absenteïsme en gezondheidsklachten, zo toont onderzoek.

Conclusie

De opmars van ICT valt niet te stoppen. Maar er bestaat ook zeker zoiets als technostress dat kan leiden tot verminderde productiviteit. Wegwuiven heeft dus geen zin. Als management het goede voorbeeld geven en niet op ieder moment van de dag en met de snelheid van het licht een reactie verwachten, is bijvoorbeeld wel wat helpt.

Dit is de vijfde in een serie van 9 afleveringen in Management Team (p. 17, Juni 2016), waarin ik populaire managementmythes onderzoek op hun waarheidsgehalte. Zie voor andere mythes ook het boek Hoe zit dat nu eigenlijk? Feiten en fabels in management’ 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s