Competentie Initiatief ontwikkelen
“Tja.. ik stond op het punt om het initiatief naar mij toe te trekken, heb ik weer te lang gewacht en is iemand anders mij voor. Ik wil vaker het voortouw nemen, maar hoe doe ik dat? Wat kan ik beter of anders doen?”
Serie Competentieontwikkeling
Initiatief nemen
Wat doe je als je initiatiefrijk bent? Uit wat voor gedragingen blijkt dat? Ter illustratie een aantal gedragsvoorbeelden:
- Stelt zelf dringende onderwerpen aan de orde zonder af te wachten of anderen erover beginnen.
- Neemt zelf direct (passende) actie als er zich een (zakelijke) kans voordoet die op dát moment gegrepen moet worden.
- Start discussies over zaken die moeilijk liggen, wacht niet af en begint er als eerste over.
- Zoekt actief naar kansen op terreinen of in markten die belangrijk maar onzeker zijn.
“Ik wil deze competentie ontwikkelen”
Ontwikkelbaarheid
Deze competentie is goed ontwikkelbaar. Vooral een omgeving die uitnodigt tot het nemen van initiatieven, draagt hieraan bij. Het tonen van initiatief wordt gemakkelijker als er in de organisatie ruimte is om fouten te maken.
Ontwikkeltips
- Sta eens stil bij mogelijke kansen op het werk. Bespreek deze met een collega of een (interne) klant. Probeer tot een concrete aanpak te komen.
- Vraag je leidinggevende de oplossing van een probleem over te laten aan jou. Vraag het probleem te formuleren op hoofdlijnen, zodat er veel ruimte voor jouw initiatief en invulling overblijft.
- Bepaal welke collega’s initiatiefrijk zijn. Op welke wijze nemen ze initiatieven? Hoe pakken ze het aan? Praat hierover eens met hen.
- Neem jezelf voor om de komende maand minstens twee initiatieven per week te nemen.
Boeksuggesties
Wilskracht – Roy F. Baumeister, John Tierney
Gaat niet bestaat niet – Richard Branson
Overtuigingskracht (E-book) – Make an impact – Rob Yeung
Niet lullen maar poetsen – Wim Stuyck
De assertiviteitskit – Carola van Dijk, Hans Elbers, Merijne Bloem
Suggesties voor trainingen
De keuze voor een training ter versterking van de competentie initiatief is deels afhankelijk van de situaties waarin je meer initiatief zou willen nemen. Bekijk de suggesties dan ook met dat gegeven in het achterhoofd.
Ter attentie van jouw leidinggevende
Beste leidinggevende, je helpt jouw medewerker door:
- Ruimte te geven voor eigen initiatief. Nodig jouw medewerker uit iets naar zich toe te trekken of een probleem op te lossen, een voorstel te formuleren om het probleem aan te pakken.
- Bepaal samen een aantal situaties waarin jouw medewerker initiatief zou kunnen nemen (bijvoorbeeld in een vergadering of een klantbezoek). Welk initiatief zou hij of zij kunnen tonen? Maak concrete afspraken en bespreek het na.